
Suomalainen bioteknologia-alan startup-yritys KÄÄPÄ Biotech raportoi positiivisista pakurin kasvuseurantatuloksista. Yritys kaupallisti Luonnonvarakeskus Luken ja Itä-Suomen yliopiston kehittämän pakurinviljelymenetelmän vuonna 2018, ja yrityksen kumppaniviljelmillä pakurin kasvu on edennyt jopa odotettua paremmin.
Koivikkoa voi hyödyntää metsätaloudessa sekä ekologisesti että taloudellisesti. Tukkipuun kasvatuksen lisäksi koivikosta voi saada esimerkiksi mahlaa tai pakuria. KÄÄPÄ Biotechin metsäliiketoimintayksikkö KÄÄPÄ Forest kaupallisti Luonnonvarakeskus Luken ja Itä-Suomen yliopiston innovaatioon pohjautuvan pakurin viljelymenetelmän vuonna 2018, ja syyskuussa yritys julkaisi seurantaraportin pakurin kasvusta. Tulokset olivat erittäin positiivisia: viljelty pakuri kasvaa hyvällä itävyysprosentilla ja näkyviä merkkejä tulee esiin jopa odotettua aiemmin.
Pakurin viljely on ekologista metsien käyttöä. Pakuria viljellään koivun rungoissa, jotka muuten harvennettaisiin pois metsästä. Viljelemällä näissä heikkotuottoisissa koivuissa pakuria, voidaan saada puista taloudellisesti hyvää tuottoa ja samalla pidentää puiden hiilikiertoa.
Kuitu- ja energiapuuksi harvennettavan koivukuidun kiertoaika on arviolta 6kk-3 vuotta, eli tässä ajassa hiili vapautuu takaisin ilmakehään. Pakurin viljelyssä puu on metsässä vielä vähintään 10-20 vuotta pidempään. Pakurin viljely parantaa siten myös metsän monimuotoisuutta lisäämällä Suomen talousmetsissä tarvittavan lahopuun määrää.
Pakurin kasvuseurantaraportin tulokset
KÄÄPÄ Forest julkaisi seurantatutkimuksen tulokset syyskuussa Belgradissa, Serbiassa järjestetyssä International Medicinal Mushroom Conference:ssa (IMMC) eli kansainvälisessä rohdossienten tiedekonferenssissa.
Seurantatutkimuksessa todettiin pakurin itävyyden onnistuneen 92%:ssa tutkituista puista, ja 30kk (kolmen kasvukauden) jälkeen jo lähes 69% puista osoitti alkavien pakurikasvannaisten merkkejä (kohoumia ja repeämiä puissa). Myös varsinaisia pakurikasvannaisia esiintyi siellä täällä - näitä odotettiin vasta 4-5 kasvukauden tienoilla.
"Nämä tulokset tukevat ennusteitamme pakurin kasvunopeudesta ja luovat pohjan entistä tarkemmalle tuottoarvioinnille," sanoo KÄÄPÄ Forestin metsäpalvelujohtaja Maria Suonpää.
Kuva: Merkkejä onnistuneesta pakurin itämisestä (kohoumia, repeämiä ja alkavia pakurikasvannaisia).
Pakurista valmistetaan vientituotteita kansainvälisille ravintolisämarkkinoille
Pakuria tarvitaan KÄÄPÄ Biotechin valmistamien sieniuutetuotteiden raaka-aineeksi. Yritys on saanut toiminnalleen ja valmistamilleen tuotteille merkittävää kansainvälistä tunnustusta voittamalla ravintolisä- ja terveystuotetoimialalla arvostetun NutraIngredients Awards 2021 startup-kategorian pääpalkinnon.
“KÄÄPÄ Biotech on onnistunut yhdistämään innovatiivisen tuotannon ja korkealaatuisen laadunvalvonnan kuluttajien ja yhteiskunnan odotuksiin: vastuullisuus, ekologinen raaka-aineiden hankinta, luomutuotanto ja läpinäkyvyys koko tuotantoketjun osalta,” kommentoivat NutraIngredients Awards -kilpailun tuomarit KÄÄPÄ Biotechin voittoa (NutraIngredients Awards Brochure s.30).
KÄÄPÄ Biotech työllistää kokoaikaisesti 20 työntekijää, ja kesäkaudella yhteensä 30 työntekijää. KÄÄPÄ Forest -yksikössä työskentelee kesäisin yhteensä noin 10 henkilöä.
KÄÄPÄ Forest solmii viljelysopimuksia metsänomistajien kanssa, ja KÄÄPÄ Biotech ostaa metsäliiketoimintayksikkönsä viljelykumppanien tuottaman pakurisadon. Pakurin viljely perinteisen metsätalouden rinnalla voi moninkertaistaa koivikon metsätaloudellisen tuoton.